Tidsreise og teleportering? 

Hva sier du til å reise hvor som helst i universet, uten å reise noe som helst sted? Hva med å reise tilbake i tid? Oppleve stemningen, følelsen, og menneskene som en gang tok del i ditt livs største øyeblikk på nytt? Tidsreiser og teleportering, det virker kanskje fjernt. Men kan dette bli en realitet i 2016?

Under CES-messen 2016 ble VR-briller nok en gang et viktig fenomen. Disse brillene skal kunne forandre den virkeligheten vi kjenner i dag, de skal kunne forandre verden. Man kan forklare fenomenet «Virtual Reality» som en del av virkeligheten som kan simuleres ved hjelp av datateknologi. I det man tar på seg disse brillene, tar man en del i en kunstig eller en virtuell virkelighet. Det vil si at alt du ser rundt deg, over deg, under deg, er stimulert ved hjelp av datateknologi. Man kan stille seg spørsmål om hva dette vil bety for oss forbrukere? Hva innebærer dette for markedsføring? Hva gjør såkalt «Disruptiv  teknologi» med oss?

Disruptiv teknologi er en nyskapning som forbedrer eller forstyrrer et produkt eller en tjeneste på en måte som markedet ikke forventer. For oss forbrukere åpner dette mange dører, antagelig flere enn de 1,514 dørene du finner på Buckingham Palace. Vi får muligheter vi som forbrukere ikke har forventet oss. For det første forandrer dette måten vi reiser på. Vi kan oppleve verden på en ny måte. Dersom du en sen mandagskveld lengter tilbake til solfylte Hellas, ja – på med VR-brillene, og på under 5 minutter befinner du deg i Hellas, i en virtuell virkelighet. Selvfølgelig blir det ikke det samme som å sette seg på en 4 timers flytur på et trangt og varmt charterfly. Dette åpner dører. Det gir oss muligehter til å se ting vi aldri har sett før, og vi aldri trodde vi kom til å se. Vi vil bli beriket med perspektiver.

511570189-660x420
http://www.roughguides.com/wp-content/uploads/2010/09/511570189-660×420.jpg

Samtidig vil dette forandre den digitale verden. Dette forandrer hvordan vi spiller, hvordan vi ser filmer og lytter til musikk. Vi ser ikke lenger på 3D filmer, eller Blu-ray. Vi ser på filmer med VR-briller. Vi tar del i filmen. Vi kan reise på den samme konserten så mange ganger vi ønsker. Vi ser, hører (antagelig lukter og føler også) på en helt ny måte. At disse sansene blir forsterket kan medføre at vi skaper dypere og sterkere relasjoner til de skuespillerne og musikerne vi møter i den virtuelle virkeligheten. Det er nettopp her vi markedsførere må se muliguheter. Ved at forbrukere i større grad tar del i denne kunstige virkeligheten kan vi anta at relasjoner og følelser blir sterkere. Vi blir mer tilgjengelig for påvirkning. Vi ser ikke lenger på reklame, vi lever i reklamen. Vi opplever den stemningen den virtuelle virkeligheten presenterer oss. Disse VR-brillene gir muligehter for å inkludere forbrukeren på en helt ny måte.

Bilde hentet fra https://media.ford.com/content/fordmedia-mobile/fna/us/en/news/2013/12/12/new-virtual-lab-improves-ford-global-vehicle-quality--engineers-.img.1392758130526.png
https://media.ford.com/content/fordmedia-mobile/fna/us/en/news/2013/12/12/new-virtual-lab-improves-ford-global-vehicle-quality–engineers-.img.1392758130526.png

Det finnes også muligheter for at disse «brillene» vil revolusjonere måten vi handler på. Vi trenger ikke lenger reise ut for å se på de «objektene» vi vurdere å kjøpe. Nå er det på med VR-Brillene, slik at du nå kan se produktet som om det skulle vært plassert rett foran deg. Verden blir mer digitalisert, og vi blir mer avhengig av gode og troverdige digitale markedsførere. Jo mer eksponert du blir for et produkt, jo mer øker lysten på produktet? Se for deg at du ønsker deg en ny bil. Du tar på deg VR-Brillene og et headset. Du får bilen presentert rett foran deg, den er virkelighetsnær og du kan høre motoren. På den andre siden kan du ikke ta og føle produktet, så nær – men likevel så langt unna. En ganske stor fristelse som antagelig vil øke lysten din enda mer.

VR-briller gir oss som forbrukere vanvittige muligheter. Dette medfører at vi markedsførere må tenke nytt, gripe muligheter og møte utfordringene. Så ja, kanskje blir nettopp teleportering og tidsreiser en realitet i 2016. Vi kan reise jorden rundt i løpet av sekunder, rømme fra vår egen virkelighet og oppleve den samme konserten 27 ganger. Dette er et vanvittig område som jeg ikke kan vente med å få testet ut. Tusen takk for en inspirerende forelesning Arne Krokan!

Kilder:
http://edition.cnn.com/2014/10/31/travel/virtual-reality-travel/
http://www.roughguides.com/article/virtual-reality-technology-virtual-travel/
«Nettverksøkonomi» – Skrevet av Arne Krokan

Bilder:
o-samsung-virtual-reality-facebook.jpg

/Celina Røste

7 thoughts on “Virtual Reality – En form for teleportering?

 1. Du griper bloggsjangeren raskt Celina!
  Her tar du utgangspunkt i ny teknologi og filosoferer over hvordan denne kan påvirke det feltet du skal studere dette feltet. Det er bra.
  Gjennom å skrive blir du god til å skrive i tillegg til å fotografere, og du opparbeider en enda bedre formidlingskompetanse. Stå på!
  Hilsen fra Arne

 2. Veldig godt innlegg, Celina! Tror VR-briller og teknologien blir kjempespennede å følge med på videre! Spesielt innen markedsføring som du skriver om, men garanteren rekke andre fagfelt også 🙂

  1. Tusen takk for tilbakemelding, Hannah! Helt enig at dette åpner nye dører for svært mange. Blir spennende å se hvilke områder som først griper mulighetene først 🙂

 3. Dette er virkelig et spennende tema Celina, og jeg gleder meg til å følge med på hva disse brillene kan gjøre med vårt fagfelt i fremtiden! Arne Krokan sa i en av forelesningene at det ikke lenger er kampen om oppmerksomheten, men kampen om oppmerksomheten. Dette beskriver du bra: «Vi blir mer tilgjengelig for påvirkning. Vi ser ikke lenger på reklame, vi lever i reklamen» – Fy søren så bra skrevet!

 4. Blir spennende å se hvordan VR-briller tas i mot av hvermannsen med tanke på at mang ikke lenger «bare» ser på TV, men sitter på iPad eller smarttelefon samtidig. Med VR må man isåfall gå tilbake til fult fokus på på skjermen. Mindre intervaller? Blir veldig spennende!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *