6. Digital Ordbok – Traction Channels

I dagens forelesning med Karl Philip Lund var vi på besøk hos det digitale designbyrået Netlife Research. Her ble vi blant annet introdusert for begrepet «Traction Channels». Traction Channels betyr direkte oversatt «trekkraft kanaler» og kan forstås som økende etterspørsel av tjenesten eller produktet du tilbyr. Med andre ord, «traction» er vekst.

Hvordan kan du teste ut hvilke traction som fungerer for din bedrift og bidrar til vekst? Hvilken som helst bedrift kan teste og eksprimentere ulike traction og forhåpentligvis finne nye kilder til kunder. Basert på denne guiden vil jeg forsøke forklare hva som kjennetegner de 19 ulike kanalene, samt hvordan du kan bruke dem for å oppnå vekst.

«Almost every failed startup has a product. What failed startups don’t have are enough customers.»- Traction: A Startup Guide to Getting Customers

1. Viral Marketing / Viral Markedsføring

Viral markedsføring består av en voksende kundebase ved å oppmuntre kundene til å henvise til andre kunder. Viral markedsføring handler bokstavelig talt om å «gå viral», som betyr at hver bruker deler innhold eller anskaffer minst en annen bruker og så videre. Med utgangspunkt i nettverkseffekter skapes eksponentiell vekst. Ved å dele, like og spre innhold skapes vekst og med de nye digitale mulighetene vi har i dag skapes vekst enda raskere. Viral markedsføring bidrar til en raskt økende kundebase og etablering av merkevaren.

2. Public Relations (PR) / Offentlige forhold

PR handler om å få navnet ditt frem og ut via tradisjonelle medier. Nyhetsformidlere, aviser, magasiner og TV vil være kanaler som bidrar til vekst. For å nå et større publikum er det viktig at man er synlig og opprettholder en god mediestrategi.

3. Unconventional PR /Ukonvensjonell PR

Ukonvensjonell kan ses i to ulike former; mediestunt eller mindre skalerbare handlinger som kunde-takknemlighet. Et mediestunt er i større grad konstruert for å oppnå mediedekning og oppmerksomhet. Ukonvensjonell PR i form av skalerbare handlinger kan være effektivt for å skape goodwill samt generere pressedekning. Et eksempel på en slik form for PR er håndskrevne notater eller konkurranser. Det er viktig at handlingen slår an blant de som blir eksponert, eller så kan det få store konsekvenser for merkevaren din.

Skjermbilde 2016-03-14 kl. 22.12.14

4. Search Engine Marketing (SEM) / Søkemotormarkedsføring

Søkemotormarkedsføring referer til å plassere annonsørene på søkemotorer som Google, Bing eller Yahoo. SEM er en viktig kanal for å skape traction, og det brukes enorme summer på dette hver dag.

5. Social and Display Ads / Sosiale- og bannerannonser

Dette er annonser man ofte blir utsatt for på Facebook- og/eller Twitter- tidslinjer  Bannerannonser er annonser som du ser på nettsteder over hele Internett. Sosiale annonser er annonser på sosiale nettsteder, som de i vår nære dine Facebook- og Twitter-tidslinjer. Dette kan du lese mer om i blogginnlegget jeg har skrevet om oppmerksomhetsøkonomi.

Screenshot VG.no 21.02.16
Screenshot VG.no 21.02.16

6. Offline Ads / Tradisjonell annonsering

Selv i dag er det flere annonsører som bruker mer på offline annonser enn de gjør på online annonser. Typiske eksempler på dette er TV, radio, aviser og direktereklame. Disse mediene har en vanvittig rekkevidde, og er til gjengjeld dyrt å annonsere i. Det er også vanskeligere å måle effekten av offline markedsføring kontra internett-annonsering.

7. Search Engine Optimization (SEO) / Søkemotoroptimalisering

Search Engine Optimization (SEO) handler om å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer. SEO er prosessen med å forbedre din rangering i søkemotorene for å få fler folk til området ditt (gjør deg mer synlig). Hvordan Google rangerer annonser kan du lese mer om HER. I motsetning til betalte søk, handler SEO i hovedsak om å gjøre nettsiden din mer synlig for organiske søk.

8. Content Marketing /Innholdsmarkedsføring

Content Marketing eller innholdsmarkedsføring vil si at man skaper innhold som man anser som relevant for de man ønsker som kunder, distribuere den gratis eller til lav pris. Deretter brukes innholdet til å trekke folk til nettstedet ditt. Ulike former for innholdsmarkedsføring kan være blogginnlegg, informasjonsguider, videoer eller ebøker / PDF-filer.

9. Email Marketing / E-post markedsføring

E-post markedsføring er en av de mest effektive måtene å konvertere potensielle kunder og samtidig beholde og tjene penger på eksisterende kunder. Jonas Moe skriver på sin blogg at E-post markedsføring i noen tilfeller har større ROI (Return of investment) enn andre markedsføringskanaler. E-post markedsføring er en personlig kanal; E-post kan skreddersys til den enkelte kundens handlinger og preferanser slik at innholdet forblir relevant.

10. Engineering as Marketing

Engineering as Marketing handler om å utvikle noe som skaper traction og i mange tilfeller kan dette være et verktøy, en applikasjon, eller en widget som skaper trafikk for deg.

11. Target Marked Blogs / Målrette seg mot blogger

Å målrette seg om blogger som er relevante for kundegruppen din kan være en av de mest effektive måtene få din første «bølge av kunder». Her vil display-markedsføring være et eksempel på hvordan dette kan gjøres. Her velger man ut spesifikke nettsteder basert på interessefelt for å nå potensielle kunder. Dette kan du lese mer om HER (punkt 11).

12. Business Development (BD) / Forretningsutvikling

Prosessen med å skape strategiske relasjoner med andre selskaper eller startups for å fremme hverandres produkter eller tjenester, som igjen er til fordel for alle parter. Dette kan være å inngå avtaler med potensielle partnere, eller så enkelt som å avdekke strategiske mønstre som er attraktive å følge i markedet.

13. Sales / Salg

«Salget er prosessen med å nå direkte ut til potensielle kunder eller svare på innkommende henvendelser, får å overbevise dem om å kjøpe produktet nå eller i fremtiden». Salget fokuserer primært på å skape prosesser som resulterer i transaksjoner. For å lykkes med salg som traction må du gjøre det enkelt for kunden å utføre kjøpet, samt være bevisst over hvilke steder i kjøpsprosessen du ønsker å nå kunden.

14. Affiliate Programs

Affiliate Programs handler om å få en tredjepart til å drive trafikk inn til din side. Uber er et eksempel på en slik tredjepart. Denne typen traction-kanal er relatert til PPC (pay per click), PPL (pay per lead) og PPS (pay per sale). Et eksempel på Affiliate markedsføring er blogger som omtaler ett produkt eller en leverandør med lenke til forretningens nettsted. Normalt blir da lenken tillagt partnerens ID, slik at denne blir registrert og godtgjort for eventuelle salg videreformidlingen genererer (Les her). Uber er også et eksempel på dette.

Skjermbilde 2016-03-14 kl. 22.37.26

15. Existing Platforms / Eksisterende plattformer

Eksisterende plattformer betyr at man legger vekt på skape vekst på de store eksisterende plattformene (sosiale medier). Dette er plattformer som allerede har opparbeidet store kundegrupper som man kan dra nytte av, og øke sjansen for nettverkseffekter eller viral markedsføring.

16. Trade Shows / Messer

Den klassiske «messen» er et eksempel på hvordan man tidligere måtte handle for å få brukere i startfasen. En messe er en samling av  små «stands» som leies av bedrifter for å vise frem sine produkter til kjøpere og andre selskaper. Messer er ikke bare en metode for å imponere kjøpere av et produkt, men også en viktig mulighet for å imponerer media. Du kan skille deg ut ved å ha giveaways, kule produkter eller utradisjonelle stands – fange medias oppmerksomhet (PR). Et eksempel på en slik messe med massiv mediedekning er IFA messen i Berlin.

IFA
IFAbris

17. Offline Events

Offline events er et alternativ til messen, dersom du ikke ønsker å riskiere å bli tapt i et hav av mennesker. Her handler det om å være vert for ditt eget arrangement eller at man sponser andre arrangementer.

18. Speaking Engagement

Speaking engagement handler hovedsakelig om å promotere noe foran aktører som enten kan investere i din startup eller potensielt kan være kjøpere. Skal man bruke slike arrangemeter som kanal er det kritisk at man har gode kommunikasjonsferdigheter og har et klart budskap å formidle.

19. Community Building

Avslutningsvis er «samfunnsbygging» en veldig viktig faktor for å tiltrekke seg og for å beholde nye brukere. Å skape ett nettsamfunn som engasjerer nok mennesker til at brukerene selv står for veksten. Wikipedia er et godt eksempel på dette, der ulike brukere publiserer artikler og bidrar til å øke verdien av wikipedia. Facebook vil også være et eksempel på viktigheten av å skape ett nettsamfunn, og hvilke muligheter dette kan gi. Jo flere kunder/brukere som knytter seg til et nettverke, jo høyere blir verdien av å være medlem av nettverket.

Så hvordan kan du finne ut hvilke traction som er mest effektiv for din bedrift?

Først og fremst så handler det om å skape vekst. Det handler om å fokus på de rette elementene, og ikke utføre alt samtidig. En kan ikke gjøre alt samtidig, da vil man sannsynlig ikke oppnå det fokuset man trenger for å gjøre noe bra. Jeg mener det er viktig å kjenne dine styrker og svakheter, og basert på dette tar du en traction av gangen. Ved å begynne i det små, kan du lettere følge med på hvilke kanaler som gir størst vekst, og endre fokus etter som resultatene endrer seg.

Jeg avslutter med ett sitat fra dagens forelesning

Det finnes 19 traction channels, du har et feste og fester trumfer alt.

 

Ønsker du lese mer utdypende om de ulike kanalene anbefaler jeg å lese igjennom disse

https://zapier.com/blog/acquire-customers/

View story at Medium.com

 

/Celina Granli Røste

2 thoughts on “Digital Ordbok – Traction Channels

  1. Veldig ryddig gjennomgang av de forskjellige kanalene! Du skriver godt, og gjør det enkelt å forstå hver enkelt kanal. Veldig bra bruk av illustrasjoner som eksempler, det gjorde det lett å lese. Keep up the good work!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *