Hvorfor ta i bruk sosiale medier som en profesjonell profil?

I Dublin fikk vi ta del i en forelesning med Dr. Etain Kidney ved Dublin Institute of Technology. Forelesningen baserte seg på hvordan vi skal ta i bruk sosiale medier som en profesjonell profil. Dine profiler på sosiale nettverk, bilder av deg og dine venner, alt du har skrevet og alt du har delt er viktige elementer i utformingen av din «sosiale profil». Dr. Etain Kidney presenterer følgende tall

Screenshot fra presentasjon
Screenshot fra presentasjon

 

Det kommer tydelig frem at flere arbeidsgivere tar del i sosiale nettverk med tanke om å rekruttere arbeidstakere. Arbeidsgivere tar i bruk sosiale medier for å komme i kontakt med gode kandidater, derav blir din profil på sosiale medier svært viktig. Videre forteller Dr. Kidney at forskning viser at arbeidsgivere som kartlegger kandidater til nye stillinger tar beslutninger rundt ansettelse basert på kandidatenes profil på sosiale medier.

What people find is what people will think.

Da vi begynte valgfaget digital markedsføring i januar, ble vi bedt av Arne Krokan å gå inn på Google og søke på vårt eget navn. Jeg ber deg om å gjøre det samme. Jeg er ganske sikker på at enten Facebook, Gulesider eller bursdagsannonser fra lokalavisen er noe av det første som dukker opp? I forelesning ble vi deretter stilt spørsmålet «tror dere en potensiell arbeidsgiver googler dere?» svaret er ganske enkelt ja. Videre kan du selv vurdere hva som veier mest forut en ansettelse; din faglige blogg og en godt utarbeidet Linked in profil, eller en svært personlig Facebook profil og bursdagsannonsene fra lokal avisen?

Hvordan forbedre din sosiale profil?

Facebook og Linked in blir i større grad brukt til rekruttering av arbeidstakere og innhenting av informasjon. I en studie av Haris Interactive & CareerBuilder (2013) kom det frem at følgende bidrar til å bygge tillit til en arbeidstaker.

57% et profesjonelt bilde.

50% søker et bredt spekter av interesser.

50% ser etter inntrykk av din personlighet

46% ser etter kreativitet

43% vurderer dine kommunikasjonsevner

På samme måte som arbeidsgivere søker positiv informasjon etter nye ansatte tar de også i bruk det motsatte for å eliminere søkere. I samme studie kom det også frem at en må unngå følgende for å opprettholde en profesjonell profil;

50% Upassende bilder eller informasjon

48% Informasjon om alkohol eller narkotiske stoffer

33% Snakke stygt om tidligere kollegaer

30% svake kommunikajsonsevner

28% eventuelle diskriminerende kommentarer

24% Lyve om kvalifikasjoner

Skjermbilde 2016-02-13 kl. 22.04.19

Det er viktig å huske på at alt du foretar deg på sosiale medier er med på å identifisere deg. Ved å følge rådene til Haris Interactive & CareerBuilder vil du lettere kunne utarbeide en sosial profil som fremstår som profesjonell og gjennomtenkt. Det fremstår som om du har en hensikt med din profil. En bør ta i bruk sosiale medier for å posisjonere seg selv og for å bygge ett nettverk.

På den andre siden handler ikke alt om det visuelle, men også innholdet på din profil. Det du deler og hva du liker på sosiale medier gjøres tilgjengelig for alle. I artikkelen «Facebook-profilen din avslører om du er flink på jobben» kommer det frem at det er en sterk sammenheng mellom hvordan en utfører jobben sin og hvordan en blir oppfattet basert på informasjon de selv har lagt ut på Facebook. Professor Don Kluemper ved Illinois University i USA mener at Facebook-profilen din gir et pålitelig vurderingsgrunnlag og kan være en god kilde for arbeidsgivere som ønsker å kartlegge kandidater til nye stillinger. Facebook gjør det lettere å formidle sin personlighet og interesser. Ved å stille deg spørsmålet «er dette noe du ville delt med din mor?» finner du raskt ut om innholdet du publiserer hører hjemme på internett eller ikke!

Hvordan opprettholde din sosiale profil?

Alt man gjør på nett er permanent, i alle fall så godt som. Man kan ikke kontrollere hva dine venner og bekjente deler på nett, eller hva de gjør med innhold som involverer deg. Selv om man fjerner enkelte ting på nett, betyr det ikke at folk ikke kan finne det.

Your activity is permanent, direct, immediate and PUBLIC.

En mulighet for å enkelt opprettholde din profesjonelle sosiale profil er å ta i bruk Google Alerts. Google Alerts er en veldig effektiv tjeneste som gir den en varsel hver gang ditt navn eller webside blir nevnt på nett. På denne måten kan du effektivt fjerne potensielt negativt innhold eller øke fokus på positivt innhold.

Skjermbilde 2016-02-13 kl. 21.34.53

Et annet alternativ er å ta i bruk Linked in som en «online CV». Sørg for at innholdet du har på din CV gjenspeiler innholdet på Linked in og motsatt. Det er også viktig å opprettholde ett nettverk, ta del i ulike grupper og oppretthold kontakt med mennesker du møter. På denne måten kan du lettere bli anbefalt eller godkjent for ulike ferdigheter – noe som gjør det enklere for en arbeidsiver å vite hvilke ferdigheter du er «ekspert» på. Medstudent Even Ødegård  er et godt eksempel på hvordan godkjenning av ferdigheter øker profesjonaliteten av hans sosiale profil.

Screenshot Even Ødegård Linked In
Screenshot Even Ødegård Linked In

 

7. prinsipper for suksess på sosiale medier

Avslutningsvis er presenterer Dr. Kidney 7. punkter for skutess på sosiale medier

  1. Bli med på Twitter, Facebook og Linked in – vær synlig, men vær forsiktig.
  2. Ha styring over din digitale eiendom- sørg for at innhold du deler er tilknyttet deg og din digitale profil.
  3. Fortell en historie – Vær konsistent og kjenn din historie. La CV og din digitale profil stemme overens, samt det du forteller på intervju.
  4. Bygg din identitet – Sørg for å dele relevant innhold, oppretthold og opparbeid et nettverk.
  5. Ha en god nettikette – Vis respekt for andre og hjelp andre når du har mulighet. Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg.
  6. Pass på omdømmet ditt – Ta i bruk Google Alerts og pass på hva andre poster om deg. Mint like viktig er hva du poster om deg selv.
  7. Bruk sosiale medier som lærings plattform – Ta i bruk ditt nettverk for å lære mer, delta i diskusjoner og samarbeid med andre. Følg personer som kan bidra til økt kunnskap.

Har du noen god forslag til hvordan opprettholde en profesjonell profil på sosiale medier? Del gjerne!

/Celina Granli Røste

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *