Google Powersearch; et kurs for å øke din digitale kompetanse

Hva vil det si å være digital kompetent? Arne Krokan presenterer en dimensjon av begrepet på sin hjemmeside;

Det er viktig med kunnskap om hvordan en finner aktuell informasjon på nett, om hvordan søkemotorenes egenskaper kan utnyttes til å forbedre trefflisten betraktelig.

Google har bygd opp sin søkemotor slik at det er en rekke faktorer som bestemmer hva du faktisk får treff på når du søker. Dette gjelder ord i tekst, ord i begynnelsen av teksten, ord i tittelfelt og metatagger mm. Antall inngående linker og videoer, samt rekkefølgen på ordene vil være avgjørende for dine søkeresultat. For å optemalisere dine søk har Google lansert kurset Google powersearch. Kurset gir en god innføring i hvordan Google sin søkemotor fungerer, samt ulike teknikker for å finne frem til det man søker etter.

I forbindelse med kurset DIG2100 har jeg gjennomført Google powersearchkurs. I dette blogginnlegget vil jeg skrive en kort omtale av hva kurset går ut på, samt dele noen grunnleggende steg for at du kan bedre dine Google søk.

5 steg til et bedre søkeresultat

  1. Filitrere søk 

Med denne tjenesten kan du enkelt sortere hvilket innhold som er viktig for deg. Fargesøk, størrelse og type-bilde reduserer søkerommet. Søkeresultatet vil da være de mest relevante resultatene basert på ditt filter. Personlig bruker jeg  filteret «bruksrettigheter» hver dag. Ved å aktivere «merket for gjenbruk» sorterer jeg ut de bildene som jeg ikke kan bruke på bloggen – dette gjør jeg for å ikke bryte lover om opphavsrett.

På Google kurset får du også en god innføring i hvor viktig filtrering av farger er. Søker man «Tesla» og velger fargen rød får du opp bilder av sportsbiler. Søker du derimot på «Tesla» og velger sort/hvit endres søkeresultate til porterettbilder av Nikola Tesla.

google filter

2. Hvordan Google søk fungerer 

For at du skal forstå hvordan Google bygger opp sine søkeresultater ønsker jeg å illustere dette med ett bilde. Det som er market i rødt er betale annonser. Dette er reklame basert på ditt søk. Denne delen av kurset gir deg en innføring i hvordan du skal kjenne igjen reklame på resultatsiden, samtidig som du får en innføring i hvorfor søkeresultatene kommer i denne rekkefølgen. For å forstå viktigheten av dette anbefaler jeg å se denne videoen.

re23an0e

3. Nøkkelord og rekkefølge 

Når du skal søke etter en bestemt gjenstand eller tjeneste, så bør du basere søket på ord du tror kommer til å dukke opp på siden. Prøv å sett deg inn i tankegangen til forfatteren av artiklene. Christina Gundersen kommer med et godt eksempel på sin blogg; Du føler deg dårlig og leter etter en forklarelse på ulike symtomer du har. Istedenfor å plotte inn «vondt i halsen» kan det være mer effektivt å skrive «forkjølelse» eller «halsbrann» som er medisinske ord. Det er bedre å søke på konkrete stikkord enn hele setninger. For å illustrere hvorfor nøkkelord er viktig bør du søke «Spider Flower» og «Flower Spider» på Google. Da vil du oppleve 2 like ord, med 2 helt forskjellige resultater.

flower spider spider flower

 

4. Ctrl (cmd) + f – Finne bestemte ord på en side 

Dette er en funksjon som er svært viktig å kunne da den effektiviserer dine søk. Denne funksjonen har svær få begrensinger og kan brukes de fleste steder. Personlig bruker jeg denne til å navigere rundt på ulike aviser og nettsider. Dersom jeg leste en artikkel tidligere på dagen og ønsker å finne den igjen senere på kvelden så trykker jeg bare ctrl og f slik at et søkefelt åpner seg. Her kan du skrive inn nøkkelordet for artikkelen.  På mac finnes samme funksjon ved å trykke cmd +f.

control f

5. Søke med bilder 

Dette er en nyttig funksjon dersom du har ett bestemt bilde du ønsker informajson om, men ikke vet hva det er bilde av eller navnet på objektet. Dette er også nyttig hvis du ønsker å finne faktabasert informajson om et bestemt område eller gjenstand.  For å bruke Google bildesøk gjør du følgende:

Åpne google.com, velg bilder øverst til høyre. google bilder

Deretter må du finne det bildet du ønsker å søke opp, og dra det fra din datamaskin og over til søkefeltet i google bilder. På denne måten søker google etter matchende bilder, for å kunne gi deg informasjon om ditt bilde. Se bildet under

google bilder2

Hvordan var Google Power Search kurset?

Google powersearch kurset er et omfattende kurs som tar tid (Les:3-4 timer). På den andre siden får du igjen for det, ved å raskere kunne søke opp de beste resultatene på Google. Arne Krokan påpeker også på sin blogg at et er to dimensjoner det gjelder å ha kontroll på, den ene er fullstendighet og den andre presisjon. Du ønsker bare treff på det du faktisk leter etter, videre ønsker du i prinsippet alle ressursene i den avgrensningen – det er dette Google Power search hjelper deg med å oppnå.

Selv om de fleste av oss kan bruke google, vet de færreste av oss hvordan vi kan optimaisere bruken av denne søkemotoren. Kurset er delt inn i 6 deler med flere små tester etter hvert tema. Midtveis og avslutningsvis testes kunnskapen din med en prøve. De fem punktene jeg presentere tidligere i innlegget er i all hovedsak hentet fra den mest grunnleggende delen av kurset, dersom du lærte noe nytt av å lese dem vil jeg på det sterkeste anbefale deg å gjennomføre kurset.

Kurset gir deg også innføring i hvilken måte en bør tenke på når man søker på Google. Du må sette deg inn i forfatternes hode og forsøke å forstå hva som er essensen i det du lurer på. På denne måten kan du lettere komme frem til nøkkelord som gjør søkingen mye lettere.

 

//Celina Granli Røste

Kilder

https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/unit?unit=47&lesson=50

http://www.krokan.com/arne/2016/01/25/bloggoppgave-om-hvordan-soke-smartest-mulig-pa-google/

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *