Digitale markedsføringstrender for 2016

Nye markedsføringstrender dukker opp og det digitale samfunnet er stadig mer fremtredende. Enkelte gleder seg over utviklingen, samtidig som det eksisterer usikkerhet rundt hvilken effekt de ulike  markedsføringstrendene har. Et samfunnet som er mer digitalisert åpner for mer effektiv markedsføring, det er lettere å nå målgruppen via relevante plattformer, samtidig som det bidrar til å utvikle et konkurransefortrinn. I dette blogginnlegget vil jeg gi en innføring i ulike digitale markedsføringstrender som jeg mener er viktig å ha kjennskap til og forståelse om i 2016.

I dette innlegget vil jeg ta for meg viktige trender innenfor mobile enheter; efemeral markedsføring, videomarkedsføring og geomarkedsføring. Jeg vil også snakke om viktigheten av relevans, innenfor personalisering av innhold, innholdsmarkedsføring og omni-cahnnel.

Skjermbilde 2016-03-25 kl. 14.10.23

Mobile enheter

Siden 1960 har det skjedd store endringer i våre digitale vaner. Internett og mobil har hatt en enrom vekst, og bruk av mobil telefoner hatt en brå stigning siden 2007/2008. Som et resultat av digitaliseringen, ser man en nedgående trend i bruk av blader, magasiner, papirvasier og TV. Mobile enheter har bidratt til at informasjon blir gjort tilgjengelig på en enkel og effektiv måte. Grunnet endringene i våre digitale vaner vil det være svært viktig å ha fokus på å møte forbrukerne på de plattformene de befinner seg – derav mobile enheter og deres applikasjoner.

Mobilen er ikke lenger noe man bare bruker for å ringe og sende sms, den omfavner muligheten til å dele, lære, bli inspirert, inspirere andre og danne ett nettverk på tvers av kontinenter. Kommunikasjonen foregår uten store begrensinger, og du kan i løpet av sekunder dele innhold på med personer på andre siden av planeten. De mulighetene en mobiltelefon gir er vesentlig å forstå som markedsfører, da dette kan forenkle kommunikasjonsprosessen og bidra til at relevant informasjon deles så raskt som mulig (nettverkseffekter).

Efemeral markedsføring (Snapchat)

Efemeral markedsføring beskrives lettest ved å henvise til applikasjonen SnapChat. Her sendes meldinger, eller bilder/videoer som er midlertidig. Beskjedene er ofte veldig direkte, og har en tidsfrist før den forsvinner. Når meldingen er åpnet er innholdet kun tilgjengelig i en begrenset periode.

9354933893_85860a2eb5_z.jpg

Fordelen med denne formen for markedsføring er at den er rask, direkte og interessant. I det man får en varsel om at man har mottatt en «snap» vet man ingen ting om innholdet før man selv trykker på beskjeden, og derav fremstår den som interessant/spennende. Deretter vises beskjeden i noen få sekunder før det forsvinner igjen. Selv om man kun får sett beskjeden noen sekunder, så har en likevel forbrukerens umiddelbare oppmerksomhet, og akkurat nok tid til å formidle ett budskap. Dette er en form for markedsføring som er svært effektiv mot en yngre målgruppe; tall fra Ipsos viser at snart halve befolkningen over 18 år i Norge har SnapChat. På den andre siden er SnapChat en kanal som vokser med antall brukere over 40 år (Sosialkommunikasjon).

Videomarkedsføring

Videomarkedsføring handler om kvalitet, ikke kvantitet. Her må en utvikle et godt innhold, en god strategi, samt interaktivitet. Videoer er først og fremst engasjerende, samtidig som det er brukervennlig og det er lettere å dele et budskap i en tid med overflod av informasjon. Når en bruker trykker «spill av» på en video, er dette en bevisst handling som i større grad gir oss tilgang til å påvirke deres handlinger og følelser. Videomarkedsføring krever derfor gode historier, relevant innhold og formidlingsevne. Utover dette kan kundeanbefalinger i videoform, samt «vis istedenfor å fortelle» være alternativer for å skape gode underholdene videoer. Webgruppen publiserte i 2015 en artikkel om videomarkedsføring hvor de poengterer følgende;

Med video er opplevelsen av forståelse mer umiddelbar og mengden informasjon som kan deles gjennom ett sekund video overgår hvor mye som kan leses på samme tid.

Profesjonelt produsert video gir også bedre treff i søkemotorer. Dersom du og din bedrift er opptatt av å være øverst på Google Søk, gir også et gjennomført og profesjonelt bruk av video klare fordeler. Kanaler som YouTube, Facebook og Perisocpe åpner for muligheten til å kommunisere budskapet på en innovativ og effektiv måte. Undersøkelser viser også at video på Facebook blir delt nesten dobbelt så mye som bilder. Vidre vil det være svært viktig å ha videoer som er tilpasset mobile enheter, slik at brukeropplevelsen blir optimal.

I denne videoen blir en iPhone 6 Plus puttet i en blender, og deretter kuttet i biter. Videoen fungerer svært effektivt som reklame for blendere, da den viser styrken til blenderen.

Geomarkedsføring og Wearables

Med geomarkedsføring kan du rette markedsføringen direkte mot personer som befinner seg i nærheten av deg. På denne måten kan du anbefale relevante arrangementer, tilbud eller andre ting som kan være aktuelt for kunden. Den siste tiden har man i større grad hørt om foskjellige smartklokker, smartsko, smartbriller osv, og 2016 er et år for nye høyder på dette området. Denne teknologien kalles for wearables, og gjenkjennes ved at det er teknologi en kler på seg. Wearables har utviklet seg voldsomt og er nå blitt en del av antrekkene våre, enten det er Apple Watch eller Google Glasses.

At teknologien gror seg nærmere oss, åpner for mange unike reklamemuligheter. Wearables gjør det mulig å alltid oppgi din plassering, som resulterer i at fler blir utsatt for geomarkedsføring. En får produkter skreddersydd til trening og sportsaktiviteter, og enkelte byråer har funnet sitt marked når det gjelder reklame basert på data om hvor du er, hvor ofte du er der, når du er der og annen informasjon som medfører at annonsen blir svært relevant. Et slikt byrå er for eksempel FitAd.  Per dags dato er det fortsatt forsiktighet rundt dette, men en skal ikke se langt frem i tid før reklame på håndleddet ditt er reelt.

Apple_Watch-

Relevans

Etter at Google i Mars la frem endringene de har gjort i søk, kommer det tydelig frem at optimalisering mot mobile enheter er vitkig (Les mer om dette HER). I hvilken grad disse endringene har en positiv eller negativ effekt for bedriftene er mye omtalt. Kort oppsummert generer disse endringene høyere konkurranse om annonseplassene, som gjør at det kreves høyere kvalitet på annonsene. Bedre kvalitet og høyere relevans vil øke plasseringene på Google Søk. Samtidig lever vi i en verden der det er overflod av informasjon, og for å komme frem til ønsket målgruppe kreves det konkret og svært relevant innhold.

Personalisering av innhold

Personalisering av innhold handler om å tilpasse innholdet etter hvem som leser og hvilket stadie de er i kjøpsprosessen. Dette kan gjøres ved å henvende seg direkte til kunden ved navn, skjemaer, spesifikke landingssider eller leads. Personalisering er en motvekt til det som kan oppleves som støy og overdreven markedsføring. Her vil det være avgjørende å ta i bruk informasjon du har samlet inn om din målgruppe, tilpasse markedsføringen og gjør den mest mulig personlig.Skjermbilde 2016-03-27 kl. 12.42.42

Google Analytics og Facebook Insights er to gode programmer for å skaffe deg relevant informasjon om kundebasen din. Samtidig kan slike programmer også gi en indikasjon på om ønsket målgruppe og dine faktiske kunder er de samme. Denne informasjonen sammen med kunnskap om kjøpsprosessen/beslutningsprosessen vil være viktig for å oppnå effektiv og relevant markedsføring.

Omnichannel

Omnichannel, eller Omnikanal er en voksende trend som bygger på en krysskanal-tankegang der skillet mellom butikk og netthandel ikke eksisterer. Omni kommer fra det latinske ordet Omnis som betyr «alt» eller «universell». Dette kan for eksempel være at mobil applikasjonen skal samsvare med responsivt design på bedriftens nettsted, som igjen skal reflektere utseende inne i butikken.

Omnikanal tar utgangspunkt i at alle kanaler smelter sammen for å gi kunden en helhetlig handleopplevelse.

Når man snakker om omnikanal sikter man til at bedriften har en helhetlig kommunikasjon og brukeropplevelse, som man skaper for sine kunder ved å ta i bruk ulike kanaler. De ulike kanalene er ofte lagt til grunn for at bedriften eller tjenesten skal være tilgjengelig i alle stadier av kjøpsprosessen. Det er her omnikanaler blir svært viktig. Hvordan en innhenter informasjon og hvordan en utfører kjøpet blir ikke nødvendigvis utført på tradisjonelt vis. Forbrukerene har endret kjøpsvaner og det kreves derfor at bedrifter tilpasser seg disse endringene. Dette kan de gjøre ved å være tilgjengelig på alle kanaler og møte kunden «der de er».  Samtidig er det viktig at merkevareopplevelsen er den samme enten man er i butikken eller handler på nett.

Når kunden søker opp informasjon om produktet på Google er det ingen selvfølge at man går i butikken for å handle. Det finnes også en mulighet for at kunden finner informasjon på din nettside, bestiller produktet via appen men henter det i butikk. Videoen under illustrerer hvordan kjøpsprosessen har endret seg, og hvordan omnikanal optimalt burde fungere.

Content marketing (Innholdsmarkedsføring)

Innholdsmarkedsføring defineres som en strategi for markedsføring som går ut på å produsere innhold som er av interesse for personer som bedriften definerer som potensielle kunder. Innholdsmarkedsføring skiller seg fra tradisjonell reklame som gjerne er mer salgsorientert. Innholdsmarkedsføring handler om å utvikle digitalt innhold som målgruppen din fatter interesse av før de kommer i kjøpsposisjon.

768px-Content-marketing-cycle

En forutsetning for å drive innholdsmarkedsføring er at du faktisk produserer innhold som er godt nok, med høy relevans og som er korrekt skrevet. Hensikten med denne type markedsføring er å foreta lønnsomme handlinger på sikt, som bidrar til å tiltrekke og beholde kundene. Det gjør du ved å kontinuerlig produsere innhold for å endre eller forbedre forbrukeratferd – Content Marketing Norge.

Nina Furu presenterer på sin blogg noen årsaker til hvorfor innholdsmarkedsføring er effektivt:

  • Kunden får verdifull og relevant informasjon av deg, i stedet for uinteressant reklame.
  • Du produserer verdifullt innhold som du kan dele i sosiale medier (hvor ren reklame uansett tar seg ganske dårlig ut).
  • Du får godt og relevant innhold til nyhetsbrevet ditt.
  • Kundene dine liker innholdet ditt, og hjelper ofte til med å dele dette i sosiale medier.
  • Du får mye bedre organisk (gratis) synlighet på Google.

/ Celina G. Røste

Basert på dette innlegget vil jeg anbefale:

«Google fjerner annonser i høyremargen» – Klikk HER for å lese

«Instant Articles og det norske konkurransebildet» – Klikk HER for å lese

 

 

 

One thought on “Digitale Markedsføringstrender 2016

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *