I oktober 2000 lanserte Google AdWords som mindre annonser i høyremargen når man gjør et søk. Nesten 16 år senere annonserte Google en av de største endringene i AdWords vi har sett på lang tid; annonsene i høyremargen i søkeresultater har blitt fjernet. Enkelte påpeker at dette betyr trøbbel for annonsørene, mens det er en god nyhet for brukerene. Hvorfor? Det vil jeg diskutere videre i innlegget.

Hvilken betydning har dette for deg som annonsør?

Å fjerne annonsene i margen betyr veldig enkelt at det blir færre tilgjengelige plasser til annonsørene. Det vil være fire annonseplasser på toppen av søk, og tre på bunnen. Les gjerne «utviklingen av Google AdWords» for innsikt i endringene AdWords har vært igjennom siden 2000. For å forstå hvordan den siste endringen vil påvirke deg som annonsør, må man først og fremst forstå de ulike kravene som ligger bak Google´s rangering. Google rangerer annonser basert på en kvalitetsscore som vurderes på grunnlag av disse faktorene

  • Bud – Google bestemmer hvilke annonser som skal vises med utgangspunkt i en auksjon. Aksjonen baserer seg på hvor mye du er villig til å betale for ett klikk (CPC, cost-per-click). Hvordan du velger bud og budsjett kan du lese mer om HER.
  • Kvalitetspoeng – Kvalitetspoeng er en beregning av kvaliteten på annonsene, søkeordene og landingssidene dine. Hvis du har annonser av høy kvalitet, kan du få lavere kostnader og bedre annonseplasseringer. Poengsummen består av av den forventede klikkfrekvens (CTR, click-throgh-rate), bedriftens landingsside og annonsens relevans. Kvalitetspoeng kan du lese mer om HER
  • Annonseutvidelser – Dette er en funksjon som viser ekstra informasjon om bedriften, sammen med annonsen din, for eksempel en adresse, et telefonnummer, butikkens rangering eller linker til flere nettsider. Dette kan du lese mer om HER

Til sammen resulterer dette in en verdi som brukes for å avgjøre hvilken plassering annonsen din får, og hvorvidt annonsen din i det hele tatt skal bli vist.

Skjermbilde 2016-03-06 kl. 15.47.28
Google Søk etter oppdateringen

Når konkurransen øker, grunnet færre tilgjengelige annonseplasser, vil det være naturlig å se til bedriftens kvalitetsscore. Annonsørene vil bli «tvunget» til å lage bedre og mer relevante annonser for å kjempe om de plassene som finnes. Det vil bli vanskeligere å oppnå den beste «plassen», og du må ha god kunnskap om din målgruppe for å optimalisere annonsene. Dette fordi annonsens relevans vil ha større betydning, og derav være viktigere enn tidligere. Økt konkurranse vil kunne føre til høyere bud og dyrere plasser.

På den andre siden vil økt relevans kunne resultere i høyere klikkfrekvens (CTR). Annonsene som får de beste annonseplassene vil være av høyere kvalitet og ha større grad av relevans, og derav generere flere relevante klikk fra de «riktige» personene. Høyere klikkfrekvens vil føre til høyere kvalitetsscore (Quality Score) som igjen resulterer i lavere kostnad per klikk (CPC). Dette betyr at de beste annonseplassene ikke nødvendigvis vil være noe dyrere, men de krever høyere kvalitetsscore.

The possibilities are endless. Embrace the changes as they come (Search Engine Land).

Med færre annonseplasser kan vi også anta at enkelte bedrifter vil legge økt vekt på søkemotoroptimalisering (SEO). SEO handler om å overbevise søkemotorene om at dine nettsider er de mest relevante for brukere som søker informasjon om temaene du tilbyr. Google er svært opptatt av å henvise til gode sider med høy relevans. For deg som annonsør vil SEO være ett taktisk valg for å kjempe om de ubetalte plassene.

Å fjerne høyremargen vil også være ett skritt mot bedre brukeropplevelse. Personlig har jeg aldri brukt høyremargen, til annet enn kart og for å enkelt finne kontaktinformasjon til bedrifter. Google vil fortsatt beholde produktoppføringsannonser og kunnskapspanelet. Disse oppleves av mange som svært nyttige. Google håper på at fler vil ta i bruk slike utvidelser og knytte ett godt kunnskapspanel til bedriften. Disse vil bli viktigere på desktop, da høyremargen ikke vises på mobil. Derav vil fjerning av høyremargen bidra til en bedre brukeropplevelse på mobile enheter. Dette vil «tvinge» annonsører til å utvikle bedre nettsider, som fungerer optimalt på mobil.

Don’t think of this as losing the right rail; think of it as gaining a more efficient ad experience (Search Engine Land).

 Skjermbilde 2016-03-06 kl. 15.46.50
Eksempel på Google kunnskapspanel

For annonsører skaper dette muligheter, som man må bruke til sin fordel. At Google blir mer mobil vil være ett skritt i riktig retning da vi i større grad enn tidligere bruker mobil og nettbrett når vi søker. Dette gjør Google mer tilgjengelig, som igjen kan resultere i at din annonse blir mer synlig.

Hvordan påvirker dette forbrukerne?

Høyremargen vil fortsatt brukes til produktoppføringsannonser via Google Shopping og informasjon i form av kunnskapspaneler, så for en helt vanlig bruker vil ikke opplevelsen bli stort forskjellig (Daniel Sparby). At annonseplassene i høyremargen ikke lenger er et tema vil i bunn og i grunn medføre at forbrukere opplever større relevans og høyere kvalitet på de annonsene som møter deg i søkeresultatet. Samtidig vil brukeropplevelsen bli optimalisert på forbrukerens mobile enheter.

All things considered, this is a positive move and will no doubt lead to more opportunities for advertisers and Google (Search Engine Land).

 

google-adwords-evolution-07-2003Google 2003

 

Skjermbilde 2016-03-06 kl. 16.23.50

Google 2016

Om dette betyr trøbbel for annonsørene? Jeg tror ikke det. Jeg takker pent ja til utviklingen!

/Celina Granli Røste

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *