Tirsdag presenterte foreleseren vår, Karl Philip Lund, en ny blogg oppgave: Skriv om et problem du ønsker å løse. Å komme i gang med et slikt blogginnlegg er krevende. Jeg har forsøkt å skrive en liste over problemer jeg helst skulle vært foruten. Sannheten er at listen er fylt med overfladiske materialistiske problemer som de fleste klarer seg helt fint med. Uken gikk, oppgaven ble satt på vent. Fredag hadde DIG2100 en skype-session med Anette Skeie Jakobsen, en vanvittig inspirasjonskilde som fikk meg til å tenke igjennom oppgaven til Karl Philip nok en gang. Lørdag gikk tiden med til jobb, en jobb som selger. Her ble mitt problem født: på jobb møter jeg både yngre og eldre mennesker som tar alt en sier som «god fisk»; som selger står du med en vanvittig makt som det er lett å misbruke.

Forutsetninger

Et raskt søk på Google fikk meg til å innse at realiteten bak «selgere og eldre» ikke er så flott som jeg skulle håpet. «Politiet advarer mot kyniske eldreranere» og «Narres av selgere på nett og mobil» er bare to av overskriftene som forklarer hvordan enkelte selgere lurer eldre. Historiene er de samme; de omhandler selgere som oppsøker eldre og demente hvor de forsøker å selge alt fra blomster til ulike abonnement.

Skjermbilde 2016-04-10 kl. 13.39.17

Så hvorfor er det et problem at selgere kontakter eldre?

I 2013 skrev Dagbladet artikkelen  «Nordmenn er naive og godtroende», hvor det påpekes at nordmenn er vant med åpne dører og lar være å sikre verdiene sine. Dette gjenspeiler også mine besteforeldre, de er godtroende og naive mennesker som så gjerne vil hjelpe. En selger med sterk patos-apell vil enkelt kunne selge noe til dem. I fjor høst mottok bestefar en telefon fra et firma som så gjerne ville selge han lodd. Påfølgende uke dukket det opp en pakke med lodd og en dyr innbetalingsblankett i postkassen. Bestefar nektet for å vært i kontakt med dette firmaet. Etter en telefonsamtale tilbake til firmaet fikk vi takk og lov kansellert bestillingen og sendt loddene tilbake. Ut i fra samtalen kan vi anta at vi ikke er de første som har opplevd at våre eldre har blitt snakket rundt av deres selgere. Et tilsvarende tilfelle kan du lese om her.

Demente pasienter husker ikke og forstår ikke i en samtale. De sier ja til alt, sier vakthavende sykepleier Anh Nguyen, som bekrefter at telefonselgere er et problem for beboere som ikke kan ta vare på seg selv.

På den andre siden av telefonen satt det antagelig en kynisk selgere som lever på provisjon, en uheldig kombinasjon. Provisjon er en prosentvis beregnet godtgjørelse som selger får for utførelsen av et salg. Det vil si at jo fler salg og mer penger som kommer inn til selger – jo mer tjener denne personen. En selger vil da kunne tjene mest mulig penger ved å kontakte det letteste «byttet» – de naive, godtroende og demente eldre. Jeg vet ikke om disse selgere er lite kompetente eller desperate, moralskt sett er det vanskelig å akseptere. Firmaer ansetter mer en gjerne de første som rekker opp handen til slike telefonselger jobber. Gjerne yngre mennesker som trenger penger til russetiden eller førerkort – slik jeg har erfart i min vennekrets. Dette er igjen uerfarne mennesker som kanskje ikke kjenner til hvordan de burde håndtere eldre. Det er ikke mye som skal til før en selger noe på feil grunnlag.

I det motivasjonen går fra være «jeg selger deg noe som DU trenger» til å bli «jeg selger deg noe fordi JEG trenger»  så er man definisjonen på en kynisk selger.

Muligheter

Mitt mål er å bidra til at flere selgere arbeider på riktig grunnlag. Selv om «essensen» i å ha en jobb er å tjene penger til mat og hus, må en fortsatt ikke glemme at folk oppsøker deg fordi personen trenger din ekspertise. Slik burde det også være hvis du som selger oppsøker en person; det må være fordi du mener de trenger ditt råd og ekspertise. Vi kan ikke utnytte deres uvitenhet og opptre som kyniske. Med denne bloggen har jeg muligheten til å fortelle sannheten om hvordan enkelte selgere misbrukes deres makt for egen vinning. Den gir meg også muligheten til å minne deg på at ikke alle har muligheten til å si i fra selv, slik som min bestefar.

Eierskap

«Don´t ask students what they want to be when they grow up. Ask them what problem they want to solve and what they need to learn to build the knowledge, skills, and abilities to solve that problem!» – Jaime Casap

Tidligere i dette semesteret skrev jeg ett blogginnlegg om «min drømmejobb». Min drømmejobb er fortsatt udefinert, men jeg har innsett at drømmejobben må inneholde muligheten til å lære andre god selger kultur. Hvis jeg kan bidra til at en selger tenker seg ekstra om før han eller hun forsøker å selge noe til naive og godtroende eldre som kanskje ikke har behov for ditt produkt, så har jeg forhindret at en person føler seg lurt. Da er jeg fornøyd.

Basert på dette innlegget vil jeg anbefale:

«Å sammenligne ansatte» – trykk HER for å lese

«Min drømmejobb» – trykk HER for å lese

 

/Celina Røste

 

 

2 thoughts on “Kyniske eldreranere

  1. Dette innlegget var en tankevekker! Du skriver på en måte som gjør det veldig lettvint å lese gjennom tekstene – noe jeg personlig er opptatt av selv. Du gjør en kjempegod jobb, Celina 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *