Effekten av nettverkseffekter

Torsdag 21. januar registrerte Google Analytics 772 sidevisninger på bloggen min. Torsdag 21. januar skrev jeg også innlegget om nettverkseffekter. I dette innlegget skriver jeg; jo flere medlemmer av ett nettverk (les: Facebook), jo større nytte har vi av det (Krokan, 2015). Dette kan være positive effekter for deg og for meg. På den andre siden skapes eksponensiell vekst. Jeg ønsket å dele min blogg og min kunnskap med andre, jeg ville skape vekst. Derfor delte jeg linken til bloggen på Facebook. Jeg ville se effekten av nettverkseffekter.

 

14.01-03
Screenshot fra Facebook

 

I det jeg postet dette på Facebook var jeg klar over at det ville generere sidevisninger, kanskje 30 eller 40. På den andre siden har jeg over 700 venner på Facebook og stort sett alle av mine venner har selv over 300 venner på Facebook. Metcalfes lov sier at fem personer har ti mulige forbindelser. Hvilken effekt kan da skapes med forbindelsene til 700 personer?

Jeg ville finne ut hvor mange sidevisninger jeg kunne oppnå på EN deling med 722 venner

Resultatet ble følgende:
89 av mine «venner» tok i bruk like-knappen og 3 stykker delte videre. Avhengig som jeg er ble  Google Analytics det første jeg sjekket da jeg stod opp fredag morgen.

Screenshot fra Google Analytics
Screenshot fra Google Analytics

Delingen resulterte ikke i 30 eller 40 sidevisninger, men antallet ble nesten doblet! Med til sammen 1310 sidevisninger har Facebook alene generert over 500 nye sidevisninger. Nettverkseffekter handler nettopp om dette. Ved å trykke «like» på en bestemt post er du og jeg med på å filtrere hva som kan være verdt å bruke tid og oppmerksomhet på for andre. Ved å dele, like og spre innhold skapes vekst. Neste gang jeg deler noe på Facebook vil jeg lettere kunne oppnå flere sidevisninger og forhåpentligvis sikre meg noen faste lesere – de har trykket like på en type innhold. Det er her «recommendation algorithms» gjør nytten sin!

Så hvorfor bør du dele på Facebook?

Baktanken med dette innlegget er å illustrere hvilken effekt en slik deling kan ha. Dersom du som leser dette ikke tør å dele linken til din blogg på Facebook – bare gjør det! Og til deg som sitter med meninger du gjerne vil formidle – del det på Facebook. Ta steget ut av komfortsonen i ditt eget nettverk. Sosiale nettverk er den personlige typen nettverk. Her handler det om å etablere menneskelige forhold som skal danne grunnlag for nye forbindelser!

Og til deg som enda ikke har opprettet en Facebook-side til din bedrift: Les HER

Sørg for å dele varer, tjenester og tilbud med andre. Skap forbindelser og skap ett nettverk for deres interessenter. Husk at det du deler, er med på å forme hva som er viktig for andre.

God kveld og lykke til med delingen!

Kilder

Krokan, Arne. 2015. Det friksjonsfrie samfunn . Cappelen Damm AS.

https://en.wikipedia.org/wiki/Metcalfe%27s_law

http://www.krokan.com/arne/2014/01/23/nettverkseffekter-og-increasing-returns-hva-skjera/

https://canvas.bibsys.no/courses/3/pages/nettverkseffekter-og-increasing-returns

//Celina Røste

 

3 thoughts on “Effekten av nettverkseffekter

  1. Så utrolig gøy å se hvordan bruken av ditt sosiale nettverk har bidratt til en så positiv vekst av antall lesere på bloggen! Dette innlegget er viser bedrifter og organisasjoner hvilken kraft sosiale medier har og hvordan man gjennom en enkel måte kan føre til økt bevissthet om merket. Veldig fint at du bruker deg selv som eksempel 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *