3. Overvåkningsøkonomi

Når vi bruker internett er det flere selskaper som følger med på og samler informasjon om våre preferanser og nettvaner. Denne informasjonen blir fortløpende kjøpt og solgt på store, internasjonale børser. Internettøkonomien baserer seg på slik sporing, og kan dermed sies å ha blitt en overvåkingsøkonomi. Mengden aktører som overvåker oss fører til en svært nærgående kartlegging av livene våre. Dette kommer det frem i en rapport publisert av teknologirådet og datatilsynet 28.januar 2016. 

Kilde: http://heinbroconsulting.com/wp-content/uploads/2014/04/monitring.png
Kilde: http://heinbroconsulting.com/wp-content/uploads/2014/04/monitring.pngdatatilsynet 28. januar 2016.
Google og Facebook er de største internasjonale aktørene i overvåkningsøkonomien, mens Schibsted er det store norske «håpet» slik kommer det frem i en artikkel publisert i Dagens Næringsliv. For å definere begrepet «overvåkningsøkonomi»  kan vi ta en 20 år gamle jente som eksempel. Hun er aktiv bruker av facebook, instagram og vg. 

Basert på hennes digitale hverdag, vet tjenester som Schibsted at hun er en 20 år gammel jente fra Oslo, som leser vg på vei til skolen, hvor hun bor, hvilke interesser hun har, de har kjennskap til hennes økonomi og sivilstatus, samt hvor hun befinner seg til ulike tider og hvilke av hennes venner som befinner seg i nærheten.

I en artikkel publisert i Aftenposten kommer det frem at nesten 8 av 10 personer som deltok i en undersøkelse basert på overvåkningsøkonomi sier de har lagt merke til at annonser som dukker opp på nett har noe å gjøre med hva de selv har gjort. Jonas Moe definerer overvåkningsøkonomien på sin blogg;

Den dominerende forretningsmodellen på internett er basert på overvåking. Opplysninger om hva vi gjør på nettet blir samlet inn i stor skala for å forstå oss og våre vaner, og for å gi oss tilpasset reklame og innhold.

Overvåkingsøkonomi handler dermed om at selskaper samler inn informasjon om deg og meg gjennom cookies og informasjonskapsler. Deretter selges informasjonen videre til aktører som er interesserte i dine vaner på nett. Resultaet av denne økonomien er at annonser og annet nettinnhold blir tilpasset deg.

 

Kilde: https://www.adamsoftware.net/wp-content/uploads/2015/09/Digital-Marketing.jpg
Kilde: https://www.adamsoftware.net/wp-content/uploads/2015/09/Digital-Marketing.jpg

Hvorfor er det viktigtig for markedsførere å forstå overvåkningsøkonomien?

Det er viktig å forstå de ulike dimensjonen med overvåkningsøkonomi. Et aspekt ved overvåkningsøkonomi er selve brukeropplevelsen av digitale medier med og uten overvåkning (recommendation algorithms). Som nevnt er resulatet av overvåkning at du får skreddersydde annonser og innhold basert på dine interesser og behov. Fjerner man disse algorimene vil en bli utsatt for urelevante, ukontrollerte mengder med innhold. Blir vi utsatt for enrome mengder med inntrykk velger vi bort, forenkler og forander inntrykk slik at det skal gi mening for oss (selektiv persepsjon). Det vil være håpløst for forbrukere å forholde seg til all reklamen, som igjen betyr at annonsene vil være mindre effektive.

Et annet aspekt med overvåkningsøkonomien er at markedsfører må forholde seg til forbrukerens opplevelser av å bli overvvåket. Det kommer tydelig frem i artikkelen publisert i Aftenposten at dette er noe mange forbrukere syns er ubehagelig. Kanskje det vil være en idè å tydliggjøre hva disse «informasjonskapslene» egentlig gjør? Overvåkningsøkonomi er ett nytt begrep, og må derfor implementeres i vår digitale-hverdag. Adblock kan være en av effektene ved å trå for fort og for direkte frem med overvåkning. Medstudent Lars Høvik Sivertsen har skrevet ett godt innlegg om adblock og konsekvensene av dette.

Markedsføring handler om påvirkning av mennesker. Som markedsfører vil det være vitkig å anvende denne rollen som en samfunnspåvirker på en mest mulig etisk og korrekt måte. Det er viktig å tilpasse reklamen, men det er like viktig at markedsfører unngår ett «urettemssig overtak» over forbrukeren.

Hvordan unngå å bli overvåket?

I undersøkelsen gjort av aftenposten kommer det frem at 8 av 10 mener det er ubehagelig at «nettaktører samler innhold og analyserer personopplysninger for å selger disse til andre selskap». Det finnes alltid løsninger for å unngå eller i liten grad bli overvåket. Du kan bruke nettleseren Duckduckgo isteden for Google. Duckduckgo er fri for sporing og personlige tilpassninger. Du kan skru av sporingsystemene på din mobil (Hvordan skru av sporing på Apple iPhone 6) og du kan la være å bruke mobildata.

Så spørs det bare om du vil miste fordelene med de personlige tilpasningene i bytte mot anonymitet? Hensikten med sporing er at innhold du blir eksponert for skal oppleves for mer relevant. Dersom du er en mann på 45 år med brennende interesse for jakt og fiske, så er du kanskje ikke like interessert i å ha en Facebook profil med kun de siste nyhetene fra blivakker.no?

// Celina Granli Røste

Kilder

http://www.aftenposten.no/kultur/Fa-vil-betale-for-a-unnga-overvakingsreklame-pa-nett-8332284.html
http://www.dn.no/meninger/debatt/2016/01/27/2143/Teknologi/overvkningskonomien
https://en.wikipedia.org/wiki/Recommender_system

2 thoughts on “Digital ordbok – Overvåkningsøkonomi

  1. Veldig bra innlegg Celina! Du er dyktig til å skrive! Likte spesielt det du sa om: «Kanskje det vil være en idè å tydliggjøre hva disse «informasjonskapslene» egentlig gjør? » da alle har hørt om informasjonskapsler men ikke alle vet hva de gjør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *