2. Nettverkseffekter

Botón_Me_gusta.svg

For å illustrere begrepet nettverkseffekter vil jeg henvise til den kjente og kjære «like-button» på Facebook. Nettversøkonomien har sin opprinnelse i det som kalles positive eksterne effekter. Det betyr at virkningen av en handling (les: å trykke like på status) også får positive konsekvenser for andre enn dem som er direkte berørt av den. Ved å trykke «like» på en bestemt post er du og jeg med på å filtrere hva som kan være verdt å bruke tid og oppmerksomhet på for andre. Jo fler som er en del av nettverket (les: Facebook), jo større nytte har vi av det (Krokan, 2015). På kunnskapssenteret sin hjemmeside forklares nettverkseffekter på følgende måte;

jo flere kunder som knytter seg til nettverket, desto høyere blir verdien av å være medlem av nettverket.

Gjennom dette skapes eksponentiell vekst; to personer kan kun ha en forbindelse, mens tre personer kan ha tre forbindelser, vil fire personer ha seks mulig forbindelser og fem personer ha 10 mulige forbindelser. Relasjoner kan brukes til ulike typer kontakt og tjenester slik vi ser på Facebook. Metcalfe påpeker:

Verdien i ett nettverk er i relasjonen mellom nodene, ikke i nodene selv, at verdien av et nettverk oppstår.

Metcalfe Law
Metcalfe Law

Nettverkseffekter er viktige i utviklingen av forretningsmodeller for digitale tjenester. Du kan lese mer om forretningsmodeller HER. Nettverkseffekter bidrar til «gratis» vekst fordi det er lønnsomt med fler deltakere i nettverket. Facebook er et godt eksempel på en tjeneste som legger til rette for å skape nettverkseffekter for sine brukere. I det aviser eller bloggere oppfordrer til å dele ulike innlegg får de utnyttet nettverkseffektene ved at vi som forbrukere sprer innhold til vårt eget nettverk.

Arne Krokan skriver i boken «Det friksjonsfrie samfunn» at det var vanskelig å oppnå annet enn lineær effekt i den tradisjonelle industrielle økonomien. Dersom du ringte to personer, som hver for seg ringte to nye, og alle fortsatte slik ut i 33 ledd, ville en nå hele jordens befolkning. Det er dette nettverkseffekter handler om. Ved å dele, like og spre innhold skapes vekst. Med de nye digitale mulighetene vi har i dag skapes vekst enda raskere. Dersom jeg deler et innlegg med mine 500 «venner» på Facebook, som igjen deler med sine 700 «venner» – vil vi kunne spre et budskap mye, mye, mye raskere.

NTNU skriver på sine hjemmesider et utdrag fra boken «Nettverksøkonomi» av Arne Krokan. Her presenteres to viktige grunner til hvorfor det er enklere å oppnå nettverkseffekter i digitale tjenester

 1. Lavere transaksjonskostnader: Digitale tjenester har mindre friksjon kontra manuelle tjenester. Veien fra produsent til forbruker er mye kortere. Digitale tjenester som er bygd slik at kostnaden ved å betjene en kunde til (grensekostnaden) er svært lav.
 2. Ingen geografiske eller kapasitetsmessige begrensninger: Enkelte tjenester, som for eksempel Telenor, fungerer greit i norge, men hvis du vil ta i bruk samme tjeneste i USA, må du betale dyrt for databruk, samtaler og sms. Her er internett som telekommunikasjon mer lønnsomt uten store begrensinger.

Nettverkseffekter er viktig for din suksess på nett eller ikke. Butikker er avhengige av kunder, og på nett blir meninger og erfaringer spredt enormt raskt. Det som deles, likes og kommenteres skaper positive eksterne effekter. Det er nettopp dette som former våre opplevelser på nett. Nettverkseffekter er kommet på både godt og vondt. Jeg anbefaler også å ta en titt på dette blogginnlegget fra Arne Krokan, der han skriver om effekten av nettverkseffekter ved bruk a tjenesten Facebook Live.

 

Kilder

Krokan, Arne. 2015. Det friksjonsfrie samfunn . Cappelen Damm AS.

https://en.wikipedia.org/wiki/Metcalfe%27s_law

Nettverkseffekter og increasing returns – hva skjera?

https://canvas.bibsys.no/courses/3/pages/nettverkseffekter-og-increasing-returns

 

//Celina Røste

 

 

 

 

 

 

9 thoughts on “Digital ordbok – Nettverkseffekter

 1. Spot on Celina. Jeg håper mange av dine medstudenter leser hva du skriver for du fremstiller dette på en enkelt og oversiktlig måte. Fordelen for deg selv er jo at du gjennom å skrive også øker din egen forståelse. Det er hva læring handler om, ikke bare å kunne gjenta noe andre har sagt eller skrevet eller å finne en definisjon på nett, men å sette dette i en ny kontekst der du kombinerer ulike kilder for å illustrere din egen forståelse.
  Digital ordbok er en god ide og du skal se at du får mange lesere på bloggen fremover.
  Jeg kommer til å dele denne på twitter og i mitt Facebook-nettverk, som for det meste består av personer jeg ikke kjenner, men som er interessert i disse temaene jeg arbeider med.
  Så får du følge opp og se hva som skjer med delingene, om den kan bidra til å skape vekst og oppmerksomhet for din blogg også. Følg med på Analytics for å se om det har noen effekt-
  Bra jobbet fra
  -arne

  1. Tusen takk, Arne! Jeg lærer veldig mye av denne type innlegg, og håper at andre også oppnår en læringseffekt av det skriver. Jeg setter veldig pris på deling, det er jo essensen i nettverkseffekter og i digital markedsføring. Gleder meg allerede til å skrive neste innlegg i den digitale ordboken!

   Celina

 2. Du er skikkelig flink til å skrive, Celina! Synes konseptet «Digitalt ordbok» er veldig smart. Skulle ønske jeg hadde kommet på det selv. Veldig lærerike innlegg. Gleder meg til å lese vidre fremover 🙂

  1. Tusen takk Christina, så gøy at innlegget falt i smak! Håper den digitale ordboken kan bidra til bedre forståelse og berikelse av den kunnskapen du allerede har 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *