Baktanken med denne bloggen er for i større grad kunne kontrollere hvilke bilder, artikler, og andre treff som kommer opp ved søk av navnet mitt på Google. Medstudent Martine Lootz Benestad har skrevet et godt innlegg om viktigheten rundt dette. På den andre siden opprettet jeg denne bloggen for å være en informasjonskilde til dere markedsførere som ønsker høyere kunnskap om digital markedsføring.

På bakgrunn av dette ønsker jeg å starte en digital markedsførings-ordbok, hvor jeg en gang i uken poster ett viktig begrep. Etter en uke med forelesninger har jeg lært flere begreper enn jeg trodde var mulig. Jeg ønsker derfor å dele de viktigste og mest sentrale begrepene med dere.

1. Delingsøkonomi

Delingsøkonomi er et vidt og mye kritisert begrep. De siste månedene har debatten rundt delingsøkonomien skutt fart. 2016 begynte med debatter rundt Airbnb og Uber (Slik kan regjeringen løse UBER-problemet / Stammen.no), som er gode eksempler på «utfordringer» med delingsøkonomien.

En definisjonen på delingsøkonomi er plattformsystemer som lar enkelt­mennesker gjøre nytte av ubrukte ressurser ved å dele/selge dem.

En ressurs kan være alt fra en seng, en hammer, en bil tur til kunnskap. Skillet mellom hva som er kommersielt og idealistisk motivert kommer ikke tydelig frem. Uber-appen er et eksempel på en kommersiell tjeneste der en app brukes for å kjøre med hverandre til jobb – som en drosjelignende tjeneste. Delingsøkonomien har i løpet av kort tid spredt seg over Atlanteren til Norge. I en kronikk publisert i Aftenposten systematiserer man delingsøkonomien inn i tre kategorier:

  1. Produktservice-systemer, man leier ut produkter eller tjenester. Disse er fra før ikke i bruk, og leies derfor ut til andre mennesker mot betaling (Airbnb).
  2.  Gjenbruksmarkeder, her publiseres produkter man ikke lenger brukes, og selges til andre (ebay).
  3. Samarbeidsformer, hvor mennesker med sammenfallende behov eller interesse kan komme sammen for å dele tjenester.

Som jeg påpeker i blogginnlegget Musikkens digitale fremtid, vil teknologien bestemme hvilke forretningsmodeller en må ha, og hvordan en skal forholde seg til dette økonomisk. Delingsøkonomien er et godt tegn på at teknologien presser samfunnet til å tenke nytt, og å revurdere nåværende forretningsmodeller. Delingsøkonomiens forretningsmodell er enkel; tilgang fremfor eierskap av ubrukte ressurser, som eksisterer i alle deler av økonomien.

Avslutningsvis anbefaler jeg denne Videoen publisert av NRK:
(Trykk HER for å komme til video)

 

1-30
Jeg tar gjerne i mot forslag til begreper som jeg kan skrive om!
Kilder

Krokan, Arne. 2015. Det friksjonsfrie samfunn . Cappelen Damm AS.

Krokan, Arne. 2013. Nettverksøkonomi. 1. Utg. Oslo:  Cappelen Damm AS.

Vil tvinge Airbnb til å åpne bøkene – DN
The Yale Law Journal, The Guardian, Agenda, DN

http://meridian-180.org/en/forums/forum-summary-sharing-economy

http://www.bt.no/meninger/kronikk/Na-kommer-delingsokonomien-3250528.html

//Celina Røste

 

7 thoughts on “Digital ordbok – Delingsøkonomi

  1. Veldig morsom ide til fast innlegg! 🙂 Hva med å skrive om nettverkseffekter eller innholdsmarkedsføring?

  2. Dette er en super ressurs for oss også Celina! Er enig med Hannah og Birgitta, dette er en god ide;-) Du har funnet en god definisjon på hva delingsøkonomi er. Derfor tenkte jeg å benytte meg av den, hvilken kilde har du brukt?

  3. En bra idé til fast innlegg hver uke, noe som gjør at du alltid vil ha noe å skrive om. Hva med å følge opp hver av disse deffinisjonsinnleggene med et dagsaktuelt innlegg som eksemplifiserer eller utdyper dette?

    Eks nå kan du følge opp med eksempel på en bedrift som er et godt eksempel på delingsøkonomi, hvorfor dette funker eller eventuelt ikke ?

    1. God ide Gina! Jeg tenker å knytte begrepene opp mot innlegg som vi får i oppgave å skrive. Nå er det bare å vente i spenning på innlegget om Uber – delingsøkonomi eller en pirattjeneste? Setter veldig stor pris på tilbakemelding!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *